Biszkopt
Najlepszy przepis na klasyczny biszkopt.  Pieczony bez dodatku proszku do pieczenia

Przepis

Najlepszy przepis na klasyczny biszkopt. Pieczony bez dodatku proszku do pieczenia
Biszkopt rośnie tylko dzięki dokładnemu, prawidłowemu ubiciu białek i delikatnemu ich wymieszaniu z mąką pszenną.
Przepis na tortownicę Formelo o średnicy 22 cm biszkopt osiąga wysokość 5 cm

Składniki

  • 170 g jajka ok 3 szt ( 55 g/1szt)

  • 100 g drobnego cukru do wypieków

  • 80 g mąki pszennej (tortowej)

  • 20 g mąki ziemniaczanej

PRZEPIS NA TORTOWNICĘ FORMELO 22 CM

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie ‚przebić’). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce,
ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.
Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków.
Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 22 – 26 cm zabezpieczyć papierem do pieczenia ( dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 160C przez około 40 – 55 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnik wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić ściągając po kolei okręgi

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Zobaczfilm na kanale

Youtube

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl